Gestabiliseerd zand

Gestabiliseerd zand, ook wel bekend als stabilisatiemengsel of stabilisatiezand, verwijst naar een mengsel van zand en een bindmiddel dat wordt gebruikt om een sterke en stabiele ondergrond te creëren. Het bindmiddel kan bijvoorbeeld kalk, cement, asfaltemulsie of polymeren zijn, afhankelijk van de gewenste eigenschappen en toepassingen.

Het doel van gestabiliseerd zand is om de draagkracht, stabiliteit en duurzaamheid van de ondergrond te verbeteren. Het wordt vaak gebruikt in de bouw- en bestratingsindustrie voor verschillende doeleinden, zoals het aanleggen van wegen, opritten, parkeerplaatsen, voetpaden en terrassen.

Door het toevoegen van een bindmiddel aan het zand ontstaat een chemische reactie of fysische verharding, waardoor het zand beter samenhangt en steviger wordt. Dit resulteert in een sterkere en stabielere ondergrond die beter bestand is tegen belasting, erosie, verzakking en vervorming.

Gestabiliseerd zand biedt verschillende voordelen, zoals verbeterde draagkracht, verminderde waterdoorlatendheid, betere weerstand tegen krimp en uitzetting, en verbeterde algemene prestaties van de ondergrond. Het kan ook helpen bij het verminderen van onderhoudsvereisten en het verlengen van de levensduur van de constructie.

De specificaties en samenstelling van gestabiliseerd zand kunnen variëren, afhankelijk van het beoogde gebruik en de lokale voorschriften. Het is belangrijk om de juiste verhoudingen van zand en bindmiddel te gebruiken en de juiste technieken toe te passen bij het mengen, aanbrengen en verdichten van gestabiliseerd zand om de gewenste resultaten te bereiken. Het is raadzaam om advies in te winnen bij bouwprofessionals of leveranciers om het meest geschikte stabilisatiemengsel te bepalen op basis van de specifieke projectvereisten.

Bereken snel en eenvoudig de totaalprijs met onze handige configurator

Bereken jouw prijs

Andere bouwstoffen

Menggranulaat 0 40 15 09 00

Menggranulaat 0/40, 0/56

Betongranulaat 0 20 15 09 04

Betongranulaat 0/20, 0/40, 20/40

Asfaltgranulaat

Asfaltgranulaat 0/20

Aanvulzand

Aanvulzand

Allerhande zanden

Allerhande zanden

Boomschors 15 09 00

Boomschors (Pinus sylvestris 20/40)

Compost

Compost

Doornikse kalksteen 7 14 15 09 05

Doornikse kalksteen granulaat (7/14 of 14/22)

Teelaarde

Teelaarde

Teelaarde

Gecomposteerde teelaarde